کاهش خوردگی تانکرها و خطوط ریلی با نانوپوشش های دوستدار محیط زیست
محققان یکی از شرکتهای دانش بنیان با استفاده از فناوری نانو، پوشش هایی را توسعه دادند که علاوه بر آنکه کاربرد آن موجب ارتقای عملکرد پابندهای خطوط ریلی شد، از آن برای کاهش میزان خوردگی تانکرها استفاده شده است.
دکتر محمدرضا محمودیان، عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان و مجری طرح با اشاره به تولید یک نانوافزودنی برای افزایش دوام سطح گفت:
با همکاری ستاد نانو با چالش خوردگی در پابندهای راه آهن به عنوان یکی از چالشهای راه آهن کرمان آشنا شدم. در این چالش مشاهده شد که پابندهای (قطعه فلزی که برای اتصال ریل راه آهن به اسلب های بتنی و دفع ارتعاشات ناشی از حرکت قطار استفاده میشود) راه آهن به سرعت خورده میشوند.
وی با بیان اینکه در مناطقی مانند خط ریل کرمان به زاهدان، پابند در مدت یک ماه فرسایش پیدا میکرد، ادامه داد:
نمونه ای از پابندها با نانوافزودنی تولیدی ما پوشش داده شد و مورد تست های میدانی قرار گرفت و پس از سه ماه از اعمال این نانو پوشش اثری از خوردگی در پابند دیده نشد و از این رو اولین گواهی عملکرد از سوی راه آهن به ما داده شد.
محمودیان با اشاره به کاربردی شدن این پوشش در خط ریل طبس، یادآور شد: بعد از موفقیت در راه آهن کرمان، ستاد نانو راه آهن منطقه طبس را به ما معرفی کرد و ما هزار قطعه پابند را با نانو پوششهای تولیدی پوشش دادیم که نتایج این تست ها هم موفقیت آمیز بود، به گونه ای که بعد از ۲۰ ماه از اعمال این پوشش، پابندها عملکرد خوبی دارند. از این رو برای پوشش دهی ماهانه ۱۰ هزار پابند برای راه آهن وارد مذاکره شدیم و به موازات آن زیرساخت ها برای این کار را در کارگاهی در اطراف تفرش فراهم کردیم.
مجری طرح با تاکید بر اینکه فعالیت ما تنها محدود به راه آهن نیست، یادآور شد: چندی قبل یک شرکت تولیدکننده تریلر از نانو محصولات ما برای رنگ آمیزی دو تانکر نفتی استفاده کرد و پس از مذاکره، انعقاد قرارداد برای خرید یک تن از این رنگ مطرح شده است.
محمودیان با بیان اینکه این رنگ بدون فسفات و کرومات است، اظهار کرد: در اروپا به دنبال پوشش های عاری از این مواد برای قطارها و تانکرها هستند؛ چرا که رهایش ناخواسته این ترکیبات رخ ندهد و افزودنی تولید شده که با استفاده از فناوری نانو توسعه پیدا کرده، درصد کرومات و فسفات آن صفر است؛ از این رو اقدامات برای صادرات این محصول را در دستور کار داریم.
این محصول در هفتمین نمایشگاه بین المللی حمل و نقل ریلی عرضه شده است.
علاقه مندان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر به سایت “پایگاه خبری فناوری نانو ایران” مراجعه نمایند.
دیدگاهتان را بنویسید