افتتاح فاز تکمیلی بندر خشک ریلی آپرین
فاز تکمیلی بندر خشک آپرین سوم خرداد ۱۴۰۴ افتتاح و همزمان اولین قطار مستقیم از چین وارد این مجموعه شد. این بندر با سرمایه گذاری ۵ هزار میلیارد تومان و اشتغالزایی ۵ هزار نفر، نقش پل ترانزیتی ایران از آسیای میانه و روسیه تا خلیج فارس را تقویت می کند.
فاز تکمیلی بندر خشک آپرین صبح روز شنبه سوم خرداد ماه ۱۴۰۴، با حضور مقامات راه آهن، گمرک و وزارت امور خارجه رسما افتتاح شد و همزمان، نخستین قطار باری مستقیم از چین وارد این مجموعه شد تا نمادی از تحول آپرین از پروژه ای در دست اجرا به مرکز لجستیکی عملیاتی باشد.
میرحسن موسوی قائم مقام مدیرعامل راه آهن، علیاکبر شامانی معاون گمرک، سیدعبدالرسول مهاجر حجازی معاون اقتصادی وزارت امور خارجه و نمایندگان بخش خصوصی در این مراسم حضور داشتند.
بندر خشک آپرین که در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی تهران و در قلب منطقه اسلامشهر قرار گرفته، در مساحتی ۷۰۰ هکتاری به عنوان شاهراه ریلی چهار استان همجوار طراحی شده است. این مجموعه در حال حاضر ظرفیت پذیرش ۳۰ قطار، ۱۸ خط ریلی و هزار واگن در شبانه روز را دارد.
آنچه این بندر خشک را از سایر مراکز مشابه متمایز می کند، نقش چندوجهی آن در اتصال جاده و راه آهن به بندرهای دریایی است. این مرکز که در حال حاضر برای ۵۰۰ نفر اشتغالزایی کرده، پس از بهره برداری کامل به ۵ هزار نفر شغل مستقیم ایجاد خواهد کرد.
میرحسن موسوی، قائم مقام مدیرعامل راه آهن در مراسم افتتاح فاز تکمیلی بندر خشک ریلی آپرین، ضمن گرامیداشت سالروز آزادی خرمشهر به ملت ایران به ویژه خانواده بزرگ راه آهن، گفت: امروز در شرایطی فاز تکمیلی بندر خشک ریلی افتتاح می شود که گمرک به طور کامل در این بندر مستقر شده است.
موسوی تاکید کرد: بندر خشک ریلی آپرین، یکی از زیرساخت های مهم و استراتژیک است که نقش حیاتی در صادرات، واردات و ترانزیت ایران و در مجموع در تجارت بین الملل ایفا می کند و توسعه بندر خشک ریلی آپرین، میتواند تحول بنیادی در حمل و نقل ریلی جهت تسریع در حمل و نقل بین المللی ایفا کند.
قائم مقام مدیرعامل راه آهن با اشاره به ظرفیت کریدوری ایران از چهار جهت، شرق، غرب، شمال و جنوب، تصریح کرد: بندر خشک ریلی آپرین در مرکز ایران قرار گرفته است، و کمتر از ۲۰ کیلومتر با تهران و ۴۰ کیلومتر با فرودگاه امام خمینی (ره) فاصله دارد.
موسوی گفت: با شروع به فعالیت گمرک در این بندر، هزینه حمل و نقل و زمان ترانزیت کاهش یافته و عملیات چند وجهی در حمل و نقل بار نیز بهبود می یابد.
قائم مقام مدیرعامل راه آهن تاکید کرد: با توجه به مزیت های خوبی که در این بندر وجود دارد، تاکنون پیشنهادهای زیادی از سرمایه گذاران داخلی و خارجی دریافت کرده ایم.
نورالله بیرانوند، معاون تامین سرمایه و اقتصاد حمل و نقل راه آهن، در حاشیه مراسم افتتاح از برنامه های بلندپروازانه این بندر خبر داد. «بندر آپرین در قلب کشور و در کنار بزرگ ترین بازار مصرف قرار دارد تا توزیع مویرگی بار انجام شود و تمامی عملیات بارگیری، بسته بندی و پردازش در همین جا صورت گیرد».
بیرانوند که سرمایه گذاری جدید این بندر را ۵ هزار میلیارد تومان اعلام کرد، افزود: «با سرمایه گذاری در سخت افزارها و اتوماسیون، رقابت پذیری این بندر نسبت به مراکز لجستیکی منطقه افزایش خواهد یافت و در آینده نزدیک قراردادهای جدیدی امضا خواهیم کرد.»
یکی از اهداف کلیدی آپرین، تعامل موثر با بنادر مرزی و مراکز لجستیک منطقه است. بیرانوند در این باره توضیح داد: «تعامل مناسب با بنادر مرز چین و قزاقستان برای بهبود تبادل کالا و خدمات ضروری است.»
وی با تأکید بر اینکه آپرین مهم ترین مرکز لجستیک کشور خواهد بود، ادامه داد: «سازوکارهای سرمایه گذاری را ساده کرده ایم تا شرایط مناسبی برای واگذاری زمین به بخش خصوصی فراهم شود. هدف ما تبدیل آپرین به مرکز چندوجهی است که حداقل دو مد حمل و نقلی را به زنجیره تأمین کشور اضافه کند.»
معاون راه آهن همچنین از برنامه ریزی جدی برای جذب سرمایه گذاران خارجی در حمل ونقل بین المللی خبر داد و گفت ریل و جاده می توانند نقش مکملی ایفا کنند.
سیدعبدالرسول مهاجر حجازی، معاون اقتصادی وزارت امور خارجه، در سخنرانی خود بُعد ژئوپولیتیک این پروژه را برجسته کرد. «موقعیت استراتژیک ایران امکان ایفای نقش محور ارتباطی میان کشورهای منطقه را فراهم کرده است».
مهاجر حجازی با اشاره به کشورهای محصور در خشکی افزود: «ایران میتواند پل ارتباطی همسایگان شمالی از جمله روسیه، بلاروس، کشورهای آسیای میانه و منطقه قفقاز تا سواحل خلیج فارس باشد.»
معاون اقتصادی وزارت خارجه درباره توسعه زیرساخت های ترانزیتی نیز توضیح داد که مسیرهای ترانزیتی کشور، به ویژه از طریق بندرعباس، دسترسی حیاتی کشورهای منطقه به آبهای آزاد را تأمین می کند. وی حتی از امکان استقرار بنادر اختصاصی برخی کشورها در بندرعباس خبر داد.
«امارات متحده عربی نیز می تواند برای دسترسی به آسیای میانه از مسیر ایران استفاده کند؛ مسیری که به دلیل نزدیکی، امنیت و سهولت، یکی از گزینه های برتر منطقه ای محسوب می شود».
مهاجر حجازی افتتاح فاز تکمیلی آپرین را نمادی از رویکرد تازه دولت چهاردهم در تقویت همکاری های منطقه ای و توسعه زیرساخت های لجستیکی کشور دانست و ابراز امیدواری کرد که این گام مهم آغازی بر توسعه بیشتر پروژه های ترانزیتی باشد.
✅ مشخصات فنی بندر آپرین
✅ اشتغالزایی و سرمایه گذاری
✅ کریدورهای ترانزیتی
– شمال: روسیه، بلاروس، آسیای میانه، قفقاز
– جنوب: خلیج فارس، بندرعباس، چابهار
– شرق: چین، افغانستان، پاکستان
– غرب: امارات، کشورهای حاشیه خلیج فارس
پروژه های مرتبط:
– راهآهن چابهار-زاهدان: تکمیل تا پایان ۱۴۰۴
– بنادر اختصاصی بندرعباس: در دست مطالعه
– توسعه اتوماسیون: با سرمایه گذاری خارجی
اهداف استراتژیک:
– تبدیل به مهم ترین مرکز لجستیک کشور
– ایجاد مرکز چندوجهی حمل و نقل
– اتصال موثر شبکه ریلی شمال-جنوب
– جذب سرمایه گذاری بین المللی
دیدگاهتان را بنویسید